«А які гарантії?»

Як правило, навіть сам пацієнт недостатньо знає особливості і можливості свого тіла. Тим більше важко судити про це сторонній людині, навіть лікарю. Тому замість гарантій чесніше і справедливіше користуватися такими поняттями як можливість, очікування, ймовірність або прогноз. Які ж обставини дозволяють прогнозувати?

Спочатку щодо безпеки.

  • Немає обмежень за віком, процедури можуть робитися, починаючи з 2,5-3 років (а за даними літератури – з другого тижня після народження). Найстарші пацієнти добре переносили курс пневмопресингу у віці 93-95 років.
  • Немає принципових обмежень за загальним станом. Наприклад, процедури добре переносяться пацієнтами реанімаційних відділень а також безпосередньо під час гемодіалізу або оперативних втручань.
  • Якщо навіть стан погіршується, ранні ознаки відчуваються задовго до серйозного погіршення, що дозволяє вчасно скорегувати призначення.

Прогноз ефективності терапії грунтується на:

  1. Знанні медицини, володінні технологією пневмопресингу і особистому досвіді. За приблизними оцінками, в загальній амбулаторній практиці
    – до 5% пацієнтів завершують курс з посиленням скарг,
    – 15-20% без змін,
    – 70-80% з покращенням, в тому числі
    – 10-25% з вираженим покращенням або одужанням.
  2. Ефективність вище при:
    – специфічних для пневмопресингу захворюваннях (судинних, запальних тощо),
    – ранньому зверненні (початкова стадія захворювання, функціональні зміни),
    – достатньої тривалості курсу,
    – в умовах комплексної терапії.
  3. Досвіді колег, обміні думками, професійному спілкуванні. Понад 200 лікарів з 70 медичних установ застосовують пневмопрессинг, близько 20 лікарів володіють цією технологією на рівні експертів.
  4. Оцінці статистичних та дослідницьких літературних даних. В середньому в світі щотижня з’являється 1-2 статті, присвячені пневмокомпресійна терапії.

Як індивідуальні гени і умови життя, так індивідуальні захворювання, їх терапія і ефективність лікування. Тому розвивайте корисні навички для успішної командної роботи з лікарем:

  • задавайте питання і домагайтеся зрозумілих відповідей;
  • вчіться чути своє тіло, стежте за самопочуттям і вчасно говорите лікаря про свої занепокоєння.

Ще до теми

Современное состояние пневмокомпрессионной терапииСовременное состояние пневмокомпрессионной терапии

В идее пневмокомпрессионной терапии (ПКТ) нет ноу-хау. Достаточно общих знаний, чтобы спланировать конструкцию аппарата, понять или предположить параметры и механизм воздействия и констатировать эффект. Поэтому ПКТ смогла возникнуть на раннем

Совместимы ли пневмопрессинг и гемодиализ?Совместимы ли пневмопрессинг и гемодиализ?

Обычно хроническая почечная недостаточность не считается противопоказанием или ограничением для пневмопрессинга. И все же трудно объявить вопрос закрытым. В нашей практике около 17 лет назад был случай лечения пациента, параллельно

Мифы пневмопрессингаМифы пневмопрессинга

Однажды мне пришло в голову рассказать о мифах, иллюзиях и предрассудках вокруг пневмопрессинга. Но когда мне предложили взять эту тему для выступления, я задумался: ведь мифы рождаются от многих размышлений.