Об'ємний пневмопресинг Документи Бюлетені клінічної політики компанії Aetna

Бюлетені клінічної політики компанії Aetna

Aetna Inc. – американська компанія медичного страхування з 1853 року, що входить в корпорацію CVS Health. Мережа компанії включає 22,1 мільйона медичних робітників.

Прилади переміжної пневматичної компресії

Останній перегляд 11.08.2020. Черговий перегляд: 27.05.2021.

Оригінал та обґрунтування: https://www.aetna.com/cpb/medical/data/500_599/0500.html

Aetna вважає домашні пневмокомпресійні пристрої, призначені для ноги або стопи з гомілкою, медично необхідним обладнанням тривалого користування для лікування хронічної венозної недостатності ніг з трофічною виразкою, якщо виразка зажила після 6 місяців консервативної терапії (компресії у формі бандажу чи одягу, раневих пов’язок, вправ і підйому кінцівки).

У цьому випадку доцільні несегментовані пристрої або сегментовані пристрої без ручного управління тиску в кожній камері. Сегментовані пристрої з ручним контролем тиску в камерах можуть бути медично необхідні в окремих конкретних випадках, здебільшого достатнім є використання пристроїв несегментованих або ж сегментованих без ручного управління тиском в кожній камері.

Aetna вважає пристрої переміжної пневмокомпресії нижніх кінцівок медично необхідними для стимуляції кровообігу і зниження ймовірності тромбозів глибоких вен у осіб, знерухомлених через травми, ортопедичну хірургію, нейрохірургію або інші обставини, що перешкоджають пересуванню.

Aetna вважає пристрої переміжної пневмокомпресії експериментальними і такими, що потребують подальших досліджень, щодо наступних показань:

  • покращення загоєння розриву ахіллового сухожилля;
  • покращення загоєння переломів і ушкоджень м’яких тканин;
  • лікування набряку після стегново-підколінного шунтування;
  • профілактика венозної тромбоемболії при нейрохірургічних втручаннях, які не перешкоджають пересуванню;
  • реабілітація при переломах дистального відділу променевої кістки;
  • лікування критичної ішемії кінцівок;
  • лікування термінальної ниркової недостатності;
  • лікування оклюзії периферичних артерій / артеріальної недостатності;
  • лікування посттромботичного синдрому;
  • лікування синдрому неспокійних ніг;
  • лікування порушень чутливості верхньої кінцівки після інсульту;
  • лікування лімфедеми верхніх кінцівок після операції;
  • лікування судинних виразок верхніх кінцівок;
  • періодична пневмокомпресія тулуба для профілактики тромбозу після ортопедичної хірургії.

Лімфедема

Останній перегляд 23.03.2020. Черговий перегляд: 14.01.2021.

Оригінал та обґрунтування: https://www.aetna.com/cpb/medical/data/1_99/0069.html

Aetna вважає пневматичні компресійні пристрої медично необхідним обладнанням для тривалого домашнього використання відповідно до таких критеріїв

Пневматичний компресійний пристрій без градієнта тиску

Aetna вважає домашнє використання однокамерного пристрою або багатокамерного пристрою без ручного контролю тиску в кожній камері медично необхідним для осіб з хронічною та важкою лімфедемою, коли виконуються всі наступні вимоги:

I. Діагностовано лімфедему; і

II. Є принаймні одна з таких ознак:

A. Виражений гіперкератоз з гіперплазією та гіперпігментацією,

B. Лімфостазуючий папіломатоз шкіри,

C. Деформація чи слоновість,

D. Пошкодження шкіри зі стійкою лімфореєю, або

E. Задокументована стійкість лімфедеми; і

III. Лімфедема протягом 4 тижнів не реагує на консервативну терапію, яка, в свою чергу, включає все наступне:

A. Регулярне та відповідальне використання адекватної системи компресійного бандажу або градієнтного компресійного одягу:

1. Адекватне стиснення визначається як достатній тиск у найнижчій точці тиску, щоб викликати рух рідини, та достатній тиск через градієнт для переміщення рідини в проксимальному напрямку. Стиснення не повинно створювати ефекту джгута.

2. Одяг повинен забезпечувати адекватну градуйовану компресію, починаючи з дистального рівня не менше 30 мм рт. ст.; і

B. Регулярні фізичні вправи; і

C. Підняття кінцівки.

Якщо ручний лімфодренаж доступний, він є ключовим компонентом терапії, як і відповідне медикаментозне лікування при супутній застійній недостатності.

Якщо чотиритижнева спроба повної протинабрякової терапії принесла полегшення, пневмокомпресійний пристрій не є медично необхідним. Консервативну терапію слід продовжити з подальшою оцінкою результату з інтервалом не менше 1 тижня. Тільки тоді, коли протягом останніх 4 тижнів не відбулося суттєвого поліпшення, а наведені вище критерії все ще виконуються, лімфедема може вважатися невідповідною до консервативної терапії, а пневматичний компресійний пристрій без градієнтного тиску вважатиметься медично необхідним.

Пневматичний компресійний пристрій з градієнтом тиску

Aetna вважає домашнє використання сегментованого пневмокомпресійного пристрою з ручним контролем тиску в кожній камері медично необхідним для лікування лімфедеми, що поширюється на грудну клітку, тулуб та / або живіт, коли виконуються всі наступні умови:

I. Діагностовано лімфедему; і

II. Лімфедема поширюється на грудну клітку, тулуб та / або живіт, виходить за межі стандартного компресійного рукава і не покращилася за 4 тижні терапії, яка включала все наступне:

A. Щонайменше 4 тижні регулярного, щоденного, багатогодинного використання однокамерного пневмокомпресійного пристрою після ретельного, особистого встановлення, навчання та нагляду фахівцем, який регулярно та успішно користується даним приладом; і

B. Комплекс заходів, наведених вище (III.A-C);

C. Ручний лімфодренажний масаж (за наявності) та самомасаж принаймні 30 хвилин на день; і

D. Оцінка дієти та здійснення необхідних змін; і

E. Ліки за необхідності; і

F. Корекція (де можливо) анемії та / або гіпопротенемії.

Наприкінці 4 тижнів пробної терапії, якщо є покращення, пневмокомпресійний пристрій із каліброваним градієнтним тиском вважається медично не потрібним і терапію слід продовжити з подальшим переоцінюванням ефекту з інтервалом не менше 1 тижня. Лише тоді, коли за останні 4 тижні не відбулося суттєвого поліпшення, а вищезазначені критерії виконуються, пневматичний компресійний пристрій з каліброваним градієнтним тиском вважається медично необхідним.

Незважаючи на те, що за даними літератури використання насосів зазвичай ініціюється в лікарні, медична необхідність у цій практиці відсутня, якщо немає ускладнень лімфедеми, які потребують госпіталізації. Застосування пневмокомпресії можна розпочати в клініці або в домашніх умовах.

Компресійний одяг для ніг

Останній перегляд 9.08.2020. Черговий перегляд: 27.05.2021.

Оригінал та обґрунтування: https://www.aetna.com/cpb/medical/data/400_499/0482.html

Надувні компресійні пристрої та інші засоби компресійної терапії вважаються медично необхідними для осіб, які мають будь-яке з таких захворювань:

I. Лікування ускладнень хронічної венозної недостатності:

    • Ліподерматосклероз,
    • Застійний дерматит (венозна екзема),
    • Варикозне розширення вен (крім павутинних вен),
    • Венозний набряк,
    • Венозні виразки (застійні виразки).

II. Набряки, що супроводжують параплегію, квадриплегію тощо.

III. Набряк після хірургічного втручання, перелому, опіку або іншої травми.

IV. Лімфедема.

V. Посттромботичний синдром (постфлебітичний синдром).

VI. Постуральна гіпотензія.

VII. Профілактика тромбозів у знерухомлених осіб (наприклад, іммобілізація внаслідок хірургічного втручання, травми, загальної виснаженості тощо).

VIII. Сильний набряк при вагітності.

Засоби компресійної терапії для ніг вважаються експериментальними та потребують подальших досліджень щодо всіх інших показань (наприклад, поліпшення функціональних показників у хворих на хворобу Паркінсона, поліпшення пропріоцепції колінного суглоба в умовах реабілітації, лікування відстроченого м’язового болю, управління болем під час пологів та управління спастичністю після інсульту).

Протипоказання. Засоби компресійної терапії вважаються протипоказаними щодо важких захворювань периферичних артерій або септичного флебіту.

Ще до теми

Пневмопресинг в DuodecimПневмопресинг в Duodecim

Чи представлений об’ємний пневмопресинг у клінічних настановах Duodecim, рекомендованих МОЗ України? Цей метод і засоби для його виконання згадуються під наступними виразами: механічні методи (тромбо)профілактики; переміжна пневматична компресія; переміжна пневмокомпресія;

Пневмопресинг у протоколах лікування COVID-19Пневмопресинг у протоколах лікування COVID-19

Оновлення 28.09.2020: З протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», у редакції наказу МОЗ від 17.09.2020 № 2116. «У випадку протипоказань до медикаментозної профілактики венозної тромбоемболії, слід застосовувати