«А які гарантії?»

Як правило, навіть сам пацієнт недостатньо знає особливості і можливості свого тіла. Тим більше важко судити про це сторонній людині, навіть лікарю. Тому замість гарантій чесніше і справедливіше користуватися такими поняттями як можливість, очікування, ймовірність або прогноз. Які ж обставини дозволяють прогнозувати?

Спочатку щодо безпеки.

  • Немає обмежень за віком, процедури можуть робитися, починаючи з 2,5-3 років (а за даними літератури – з другого тижня після народження). Найстарші пацієнти добре переносили курс пневмопресингу у віці 93-95 років.
  • Немає принципових обмежень за загальним станом. Наприклад, процедури добре переносяться пацієнтами реанімаційних відділень а також безпосередньо під час гемодіалізу або оперативних втручань.
  • Якщо навіть стан погіршується, ранні ознаки відчуваються задовго до серйозного погіршення, що дозволяє вчасно скорегувати призначення.

Прогноз ефективності терапії грунтується на:

  1. Знанні медицини, володінні технологією пневмопресингу і особистому досвіді. За приблизними оцінками, в загальній амбулаторній практиці
    – до 5% пацієнтів завершують курс з посиленням скарг,
    – 15-20% без змін,
    – 70-80% з покращенням, в тому числі
    – 10-25% з вираженим покращенням або одужанням.
  2. Ефективність вище при:
    – специфічних для пневмопресингу захворюваннях (судинних, запальних тощо),
    – ранньому зверненні (початкова стадія захворювання, функціональні зміни),
    – достатньої тривалості курсу,
    – в умовах комплексної терапії.
  3. Досвіді колег, обміні думками, професійному спілкуванні. Понад 200 лікарів з 70 медичних установ застосовують пневмопрессинг, близько 20 лікарів володіють цією технологією на рівні експертів.
  4. Оцінці статистичних та дослідницьких літературних даних. В середньому в світі щотижня з’являється 1-2 статті, присвячені пневмокомпресійна терапії.

Як індивідуальні гени і умови життя, так індивідуальні захворювання, їх терапія і ефективність лікування. Тому розвивайте корисні навички для успішної командної роботи з лікарем:

  • задавайте питання і домагайтеся зрозумілих відповідей;
  • вчіться чути своє тіло, стежте за самопочуттям і вчасно говорите лікаря про свої занепокоєння.

Ще до теми

Мифы пневмопрессингаМифы пневмопрессинга

Однажды мне пришло в голову рассказать о мифах, иллюзиях и предрассудках вокруг пневмопрессинга. Но когда мне предложили взять эту тему для выступления, я задумался: ведь мифы рождаются от многих размышлений.

Чи може відірватись тромб від пневмопресингу?Чи може відірватись тромб від пневмопресингу?

Достеменно невідомо, чи може пневмопресинг викликати механічне порушення тромбу. Втім вважається, що це можливо. Безумовно небезпечним є флотуючий тромб, частина якого не прикріплена до стінки, а знаходиться в просвіті вени.

Сучасні проблеми переміжної пневматичної компресії: інтерв’ю з ChatGPTСучасні проблеми переміжної пневматичної компресії: інтерв’ю з ChatGPT

Кілька років тому я сформулював два питання щодо сучасного стану пневмокомпресійної терапії. З того часу певні відповіді вдалося отримати. Тепер я спробував задати їх в ChatGPT і несподівано отримав досить